Pesten en discriminatie nog volop aanwezig

Een op de tien werknemers voelde zich vorig jaar gediscrimineerd op het werk. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2022 van het CBS en TNO.

Jongere volwassenen tussen 18 en 34 jaar hebben vaak last van pesten door collega’s en klanten. Zij vinden dat hun werkgever er niet genoeg aan doet, blijkt uit apart onderzoek door Tempo-Team.

Het gaat meestal om discriminatie op basis van afkomst, huidskleur, nationaliteit of leeftijd. Vaak als denigrerende opmerkingen of door het gevoel te worden buitengesloten. Zo’n 2,8 procent van de ongeveer 61.000 onderzochte werknemers ervoer discriminatie op basis van afkomst, huidskleur of nationaliteit.

Jongeren en ouderen
Medewerkers tot 25 jaar en 65-plussers hebben vooral last van leeftijdsdiscriminatie. Beide groepen ervaren dat verschillend, en ook per individu kan de ervaring anders zijn. ‘Ouderen kunnen het idee hebben dat zij minder kansen krijgen voor ontwikkeling en promotie dan jongere werknemers. En jongeren kunnen opmerkingen krijgen waardoor ze zich niet serieus genomen voelen, bijvoorbeeld dat ze nog maar net komen kijken bij een bedrijf.’
Jongeren en ouderen ervaren leeftijdsdiscriminatie anders”
Zo verklaart Luuk Hovius van het CBS de onderzoeksuitkomsten. Mensen ervaren deze achterstelling vooral doordat ze minder aantrekkelijk werk moeten doen, of een lagere beloning krijgen voor hetzelfde werk. Geweld, bedreigingen en agressief gedrag komen met 6 procent duidelijk minder voor.

Niet serieus genomen worden
Mensen tussen 18 en 34 jaar hebben vooral last van pesten op het werk, door collega’s (59%) en voor 26 procent door klanten. Niet serieus worden genomen, roddels verspreiden en kleineren komen het vaakst voor. Discriminatie komt in ruim vier op de tien gevallen van collega’s, en in bijna een op de drie gevallen van klanten. Discriminatie vindt meestal plaats op grond van afkomst, huidskleur en geslacht.

Een kwart van de jonge werkenden ervaart weleens racisme op het werk. Dat komt in ruim vier op de tien gevallen van collega’s, en voor 30 procent van klanten. Meestal gaan de opmerkingen over huidskleur, gevolgd door nationaliteit en geloofsovertuiging. Dat blijkt uit apart onderzoek door uitzendorganisatie Tempo-Team.
Schrijnend, we hebben het hier over jongvolwassenen aan het begin van hun loopbaan”
Linda Hopmans, operationeel directeur Tempo-Team: ‘Deze cijfers liegen er niet om. Ondanks alle maatschappelijke aandacht voor grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer blijkt er dus nog veel werk te verrichten. Het is schrijnend, we hebben het hier over jongvolwassenen aan het begin van hun loopbaan. Iedereen verdient een onbezorgde start en veilige werkomgeving.’

Waardering
Beter omgaan met deze negatieve ervaringen lukt de jongeren vooral door een goede band met collega’s, de inhoud van het werk en waardering krijgen. Maar bij tweederde van de ondervraagden werkt pesterij en discriminatie ook door op het werkgeluk. De grootste belemmering daarvoor is niet discriminatie, maar hoge werkdruk. Bij vrouwen beïnvloeden een te hoge werkdruk en faalangst het werkplezier vaker dan bij mannen. Vier van elke tien werkenden tot 34 jaar vindt dat de werkgever meer moet doen aan preventie van pestgedrag en discriminatie op het werk.

Werkgeluk als drijfveer
Linda Hopmans vindt het onbegrijpelijk dat werkplezier belemmeringen niet serieuzer worden genomen. ‘Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen werkplezier steeds vaker als belangrijkste drijfveer hebben om te kiezen voor een bepaalde werkgever. Vaak nog belangrijker dan salaris. Los van het feit dat iedereen een veilige werkplek verdient is het daarom zeker in tijden van recordschaarste op de arbeidsmarkt belangrijk dat werkgevers werkplezier omarmen. Je bent het niet alleen moreel verplicht, investeren in werkplezier en het wegnemen van belemmeringen is een win-win situatie.’

Ook goed tegen ziekteverzuim
Ook voor het ziekteverzuim is bestrijden van discriminatie en pesten gunstig. Want werknemers die zich gediscrimineerd voelen op het werk, verzuimen volgens de NEA van TNO en het CBS relatief vaak. In 2022 zei 69 procent van hen in het afgelopen jaar te hebben verzuimd. Onder werknemers die geen last hadden van discriminatie was dat 55 procent. Gediscrimineerde werknemers wijten het werkgerelateerde verzuim ook vaker aan een ruzie, conflict of grensoverschrijdend gedrag. Discriminatie en intimidatie tegengaan helpt dus ook tegen het personeelstekort. Tip voor de or om intern door te geven?

Bron: https://www.ornet.nl/67493/pesten-en-discriminatie-nog-volop-aanwezig