Meer over pensioenen en indexatie

Onlangs ontvingen wij vele tientallen mails van boze gepensioneerden nadat PFZW hen had bericht dat ook in 2022 indexatie niet zal kunnen plaats vinden.

Oorzaak de nog steeds geldende ridicule rekenregels op basis waarvan Pensioenfondsen hun verplichtingen moeten berekenen.

Het bestuur van de BPP heeft daarom ons standpunt ( ReadSpeaker Lees PDF voor) met betrekking tot die voorgeschreven rekenrente nog eens onder de aandacht gebracht van alle betrokken instanties. Ook staan wij pal achter het beleid van de Koepel Gepensioneerden op dit punt, waarvoor wij verwijzen naar hetgeen zij daarover schrijven in hun meest recente nieuwsbrief.

Uit alle reacties blijkt heel duidelijk dat voor vele oudere gepensioneerden, maar ook voor degenen die de komende tijd met pensioen gaan, een achterstand in indexatie die nu al in 12 jaren is opgelopen, het alsmaar moeilijker wordt rond te komen. Zeker nu de prijsstijgingen en lastenverzwaringen op tal van zaken steeds groter worden.

Aan de besturen van pensioenfondsen hebben wij bij herhaling aangegeven dat wij waardering hebben voor hun inzet op verantwoorde en snelle wijze tot de invoering van het nieuwe stelsel te komen. Ook hebben wij begrip voor het gegeven dat zij gelet op de geldende wet- en regelgeving niet anders kunnen dan ze nu doen.

Maar iets meer begrip tonen voor de knelpunten die dit voor de deelnemers die al met pensioen zijn oplevert, en daar ook een publiekelijk pleidooi voor een goed en tijdig overgangsbeleid aan koppelen, is wel het minst wat wij mogen verwachten.

Oprekking van de rekenregels dat aanpassing mag plaats vinden vanaf een dekkingsgraad van 105 % biedt onvoldoende soelaas. Voor zover die eis kan worden verlaagd naar 100% geeft dat iets meer reële ruimte maar is ook dan structureel gezien onvoldoende. En wachten op een verbetering die pas over 5 jaren wordt gerealiseerd zal helaas voor vele oudere gepensioneerden geen of een te beperkte oplossing bieden en is dus onaanvaardbaar.

Bron: www.pfzw-belangenvereniging.nl