Verzuim ziekenhuizen in drie maanden van 6 naar 10 procent

Het ziekteverzuim bij ziekenhuismedewerkers is de afgelopen drie maanden fors gestegen: van 6 naar 10 procent.

Dat zei LNAZ-voorzitter en bestuursvoorzitter van Erasmus MC Ernst Kuipers woensdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Hij zei dat één op de tien medewerkers van ziekenhuizen momenteel ziek thuis zit.

Op de verpleegafdelingen is het ziekteverzuim 9 procent en personeel van de IC’s zit op bijna 10 procent ziekteverzuim, vertelde Kuipers. Net voor de huidige coronagolf, begin september, was het ziekteverzuim 6 procent.

Naar beneden
Kuipers merkte verder op dat de recente stabilisatie van het aantal besmettingen goed is, maar niet het eindpunt kan zijn: “We zijn er echt nog niet. Het aantal besmettingen moet echt naar beneden.”

RIVM-directeur Jaap van Dissel zei tijdens dezelfde briefing dat als het aantal besmettingen zo hoog blijft als de laatste dagen, dat het aantal opnames in ziekenhuizen eerst nog een week doorstijgt en daarna op ongeveer dat niveau blijft hangen. Naar schatting van Kuipers zijn dat ongeveer 3200 coronapatiënten.

Hele zorgsector
Verzuimnetwerk Vernet maakte bekend dat het verzuim in de hele zorgsector stijgt. In de maand oktober komt het verzuimpercentage uit op 7,64. Dat is hoger dan de 7,22 van oktober vorig jaar. Vernet verwacht dat de toename zich in november heeft doorgezet en ook in december zal toenemen.

Bron: www.skipr.nl, door Frits Baltesen