Corona maatregelen en mijn rechten

Er bereiken ons in het kader van de tijdelijke corona maatregelen veel vragen over de volgende onderwerpen

1. Mijn vakantie in juli naar Turkije gaat niet door. Ik wil die geplande vakantie bij mijn leidinggevende annuleren en doorschuiven naar het najaar. Mag mijn leidinggevende dat weigeren?
Ja, in principe kan je leidinggevende dat weigeren. De vakantie stond gepland; mogelijk is er een vakantiespreidingsregel die weinig mogelijkheden biedt om te schuiven.
Advies: Ga met elkaar in gesprek en probeer tot een oplossing te komen. Lukt het niet dan blijft de vakantie gepland staan en zul je die dus moeten opnemen.

2. Mijn werkgever wil in april mijn reeds geplande vakantie in de maand juli eenzijdig intrekken vanwege het huidige hoge ziekteverzuim. Kan dat.
In principe niet tenzij de werkgever in april reeds kan aantonen dat de bedrijfsvoering in juli ernstig in gevaar komt als JIJ op vakantie zou gaan.
Advies: Ga met elkaar in gesprek. De werkgever zal moeten aantonen dat er een zeer gewichtige reden is en dat hij alle wegen heeft bewandeld en onderzocht om jouw vakantie door te kunnen laten gaan. In het gesprek zal hij dus moeten aantonen dat er geen andere mogelijkheden zijn.

3. Mijn werkgever heeft mij verzocht thuis te werken. Heb ik recht op vergoeding van internetkosten, koffie, kosten printer e.d.
Nee, de werkgever is daartoe wettelijk niet verplicht. Wel zal hij moeten onderzoeken of je veilig thuis kunt werken. De werkgever is ook thuis verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Ook is het handig te weten of er een veilig internetverkeer kan plaatsvinden.

4. Mijn werkgever heeft tijdelijk iets minder uren werk voor mij. Mag hij van mij eisen dat ik mijn overwerkuren/ vakantieverlof uren opneem/ of zelfs tijdelijk mijn contracturen verlaag.
Ja, het inzetten van overwerkuren kan onder bepaalde voorwaarden
Nee, het verplicht inzetten van vakantieverlof uren door werkgever is niet toegestaan.
Een werkgever kan je niet verplichten tijdelijk zelf minder uren te gaan werken/ dat je zelf je contractduur naar beneden aanpast.
Advies: Mocht deze vraag je gesteld worden neem dan contact op met je vakbondsadviseur VHP-zorg. ( +31 6 20176789).

5. Mijn werkgever dreigt met ontslag als ik weiger meer uren te werken dan ik contractueel gemiddeld per week heb.
Jouw werkgever kan je verzoeken tijdelijk meer te werken dan contractueel is vastgelegd. Het meer- of overwerk kan in “tijd voor tijd” of uitbetaald worden.
Dreigen met ontslag als je weigert is niet aan de orde.
Advies: Probeer met elkaar in gesprek te blijven en als je er niet uitkomt graag contact opnemen met je vakbondsadviseur.

Heb je nog andere vragen, opmerkingen, of heb je ondersteuning nodig omdat je er zelf niet uit kunt komen?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met onze adviseur, Jan van Nuenen, via 06-20176789.

Jan van Nuenen, adviseur VHP-Zorg