IZZ, PGGM en FWG lanceren preventieplan tegen verzuim en verloop

Een preventieplan voor zorgmedewerkers moet het verzuim en de uitstroom van personeel in vier jaar met een kwart terugbrengen.

Dit moet 11 duizend extra paar handen opleveren voor de zorg en een besparing van 1 miljard euro. Dat stellen de initiatiefnemers, PGGM, Stichting IZZ en Stichting FWG bij de lancering.

Stichting IZZ, Coöperatie PGGM en Stichting FWG lanceren donderdag het ‘Preventieplan voor zorgmedewerkers’ om meer medewerkers voor de zorg te behouden en de sector weer gezond te maken. Het Preventieplan is een antwoord op de recente ideeën voor het Nationaal herstelplan voor de zorg, het SER-advies ‘Aan de slag voor de zorg’, het Digitaal Deltaplan voor de Zorg en het Schadefonds voor de zorg.

Bestaande initiatieven verbinden
De landelijke aanpak richt zich op behoud van werknemers voor de werkgevers en voor de zorgsector. “Bestaande initiatieven worden verbonden en alle benodigde partijen – werkgevers, werknemer- en werkgeversorganisaties, overheden, financiers en de samenleving – leveren een concrete bijdrage. Bijvoorbeeld met regionale organisatie van loopbaanontwikkeling voor zorgmedewerkers, invoering van een preventiebudget of beloning van zorgorganisaties voor behoud van hun medewerkers. IZZ, PGGM en FWG stellen hun kennis en data beschikbaar om het verzuim en verloop van zorgorganisaties landelijk, regionaal en binnen de organisatie in kaart te brengen en te verbeteren”, zo laten de partijen weten.

Hoogste prioriteit voor medewerker
“We zien dat er een wereld te winnen is op het gebied van duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers”, zegt CEO Edwin Velzel van PGGM op Zorgvisie.nl. “Als je het werk voor medewerkers plezieriger maakt en de zorg voor medewerkers de hoogste prioriteit krijgt.”

De organisaties willen de zorgsector dan ook instrumenten aanrijken om zelf aan de slag te kunnen. “Er zijn zo’n 800 interventies die zorgorganisaties kunnen gebruiken”, vertelt IZZ-directeur Roland Kip. “Die gaan ze niet allemaal doen, dat moet je per organisatie passend maken.”

Nieuw loket
Van de overheid vragen de initiatiefnemers om een investering in een campagne voor bewustwording binnen de sector en in opleiding en ontwikkeling van zorgmedewerkers. Daarnaast pleiten ze voor een permanent en herkenbaar loket, waar zorgaanbieders kunnen aankloppen voor hulp bij de aanpak van verzuim en uitstroom.

De initiatiefnemers van het preventieplan willen op korte termijn in enkele regio’s starten.

Lees meer op Zorgvisie: IZZ, PGGM en FWG lanceren ambitieus plan tegen verzuim en verloop

Bron: www.skipr.nl