Vertraging bij cao-onderhandelingen Gehandicaptenzorg door koerswijziging CNV

op .

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ (waaronder de VHP-Zorg) zijn verbaasd over de opstelling van ‘collega’-vakbond CNV tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Gehandicaptenzorg.

CNV frustreert de onderhandelingen door op het laatste moment met een eigen voorstel te komen. De bonden vormden tot nu toe één onderhandelingsdelegatie in de cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Sinds januari onderhandelen de vier werknemersorganisaties met VGN. Ze dachten vandaag een akkoord te bereiken. CNV nam vlak voor de laatste overlegronde echter afstand van de tot op heden gevolgde lijn door enkel afspraken te willen maken over loon en terugbetaling ORT.
De drie andere werknemersorganisaties willen echter op centraal niveau zo goed mogelijke afspraken maken over onder andere salaris, ORT, werktijden, werkdruk en vergoedingen. Tot voor kort ging VGN hierin mee.

Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn: “We laten zo een goede kans liggen om ons te richten op de grote problemen binnen de sector, zoals de te hoge werkdruk en de veiligheid van medewerkers en cliënten.”

NU’91, FBZ en de FNV hebben VGN laten weten te willen doorpraten, maar daar is de werkgeversorganisatie nog niet op ingegaan. “Onze leden zitten te wachten op cao-afspraken die problemen oplossen, bijvoorbeeld met betrekking tot duurzame inzetbaarheid”, aldus Jacqueline den Engelsman van NU’91.

Maaike Langerak van FBZ hoopt dat VGN met de drie werknemersorganisaties wil verder praten. “Het is nog niet definitief over, we hebben dezelfde thema’s als VGN, dus wat ons betreft is er alle reden om het overleg hierover te vervolgen.”

Bron: FBZ