Onderzoek naar onregelmatig werken in de gehandicaptenzorg

op .

De wereld en onze sector ontwikkelen zich in razendsnel tempo: we leven steeds meer in een 24-uurs maatschappij en zien een toenemende behoefte aan passende arbeidstijden, goede werk-privé balans en zeggenschap.

Wat betekent dit voor de beleving en voor- en nadelen die medewerkers en organisaties ervaren van werken op onregelmatige uren en in wisselende diensten?

De cao-partijen hebben in de Cao Gehandicaptenzorg afgesproken hier een fundamentele discussie over aan te gaan. Namens de cao-partijen laat de Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), waarin zowel werkgeversorganisaties als werknemersorganisaties vertegenwoordigd zijn, een onderzoek uitvoeren.

Wat staat centraal in het onderzoek?
De cao-partijen laten de volgende twee vragen onderzoeken:
•    Wat vinden medewerkers en organisaties belangrijk als het gaat om onregelmatig werken, het werken in wisselende diensten en/of dienstpatronen? Wat maakt dit prettig of juist bezwaarlijk? Welke diensten zijn het lastigst om te werken of om in te vullen en waarom?
•    Welke mogelijkheden zijn er om eventuele ongemakken die onregelmatig werken met zich mee kan brengen te verminderen, voor zowel medewerkers als organisaties?


Hoe en wanneer wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek bestaat uit een kwalitatief en kwantitatief onderzoek.
•    Eerste kwartaal 2017: panelonderzoek
Om antwoord te krijgen op bovenstaande vragen wordt gestart met een panelonderzoek. Hierbij worden zes zorgorganisaties betrokken, gespreid qua doelgroep, omvang en regio. Bij elke organisatie vindt een scan op werktijden plaats, interviews met de bestuurder en medewerkers uit diverse functiegroepen (o.a. HR, verzorgende, verpleegkundige, begeleider, controller) en een groepsgesprek met medewerkers. De uitkomsten worden besproken met de cao-partijen.
•    Tweede kwartaal 2017: kwantitatief onderzoek
Na dit kwalitatieve onderzoek volgt een kwantitatief onderzoek middels een digitale vragenlijst waaraan iedereen die in de branche werkt kan meedoen. Dit vragenlijstonderzoek geeft duidelijkheid over hoe de verschillende werknemersgroepen binnen de branche het gemak en ongemak van onregelmatig werken ervaren. Ook geeft het onderzoek zicht op de waarde die men hecht aan de wijzen waarop ongemakken gecompenseerd (kunnen) worden. Ook deze uitkomsten worden besproken met de cao-partijen.


Aanmelden voor panelonderzoek: uiterlijk 14 december 2016
Voor het panelonderzoek zoeken de werkgevers- en werknemersorganisaties zes gehandicaptenzorgorganisaties die mee willen doen. De deelnemende organisaties krijgen een terugkoppeling met aanbevelingen voor verbetering. Heeft uw organisatie belangstelling voor deelname aan het panelonderzoek? Aanmelding (namens of door de bestuurder) of nadere informatie opvragen kan bij het secretariaat van de cao-partijen (gegevens onderaan dit bericht). Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 14 december 2016. De cao-partijen kiezen uit de aangemelde organisaties de deelnemers, waarbij zij streven naar een evenwichtige spreiding van doelgroepen, regio en organisatieomvang.
Voor vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de cao-partijen (OAGz), de heer Niels Mooij. Hij is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. via 070-376 57 29.


Bron: FBZ