Leernetwerken voor EVV’ers en MBO 4 Verpleegkundigen

op .

A+O VVT start een leernetwerk van Eerst Verantwoordelijken Verzorgende (EVV) en MBO 4 Verpleegkundigen. Er zijn signalen zijn dat MBO 4 Verpleegkundigen worden overvraagt, daarnaast blijkt uit onderzoek dat EVV’ers in de knel komen met hun uren.

In het leernetwerk kunnen deelnemers tips en trucs delen welke zij direct in de praktijk kunnen toepassen om mogelijke overvraging te voorkomen. De resultaten van de leernetwerken moeten leiden tot goede voorbeelden voor een betere positionering van de functie in de organisaties en worden gedeeld met de sector.


Onderzoek overvraging EVV’ers
Uit de ‘Monitor VVT 2013’ waren signalen naar voren gekomen die duiden op een verzwaring van de functie. Om beter in beeld te krijgen of en in welke mate er sprake is van ‘overvraging’ en de mogelijke consequenties hiervan, heeft A+O VVT aan Bureau Bartels de opdracht gegeven om een probleemverkenning uit te voeren. 377 EVV’ers en 50 P&O’ers hebben de vragenlijst ingevuld.


Opbrengsten van het onderzoek:
Uit het onderzoek blijkt dat sprake is van een breed gevoeld en toegenomen knelpunt om alle taken naar behoren in de afgesproken contracturen uit te voeren. De EVV’ers zien dat de complexiteit van zorg toeneemt en dat familieleden en mantelzorgers meer betrokken zijn en hogere eisen stellen. Zij vinden hun werk interessant en uitdagend, maar het resultaat is dat er een toename is van werk buiten contracturen om.
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat overvraging bij EVV’ers te voorkomen is door meer kennisoverdracht en uitwisseling over succesvol gebleken maatregelen bij VVT-organisaties. Er is behoefte aan een regelmatige kennisupdates om de snelle ontwikkelingen binnen de zorg te volgen. EVV’ers hebben vooral behoefte aan updates op het gebied van relevante wetgeving en innovaties in de zorg. Met het leernetwerk wil A+O VVT hen daarin ondersteunen.


Vervolgactiviteiten A+O VVT:
Wilt u meer weten over de vervolgactiviteiten of wilt u meedoen in het leernetwerk? Neem dan contact op met Michiel Hietkamp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-83697718.


Bron: A+O VVT