Agressieaanpak: bijeenkomsten ‘Samenwerken met politie en OM’

op .

Kun je als zorgprofessional anoniem aangifte van agressie of geweld doen? Kan een werkgever namens de instelling aangifte doen waarbij het slachtoffer als getuige een verklaring aflegt?

En hoe betrek je politie en Openbaar Ministerie (OM) bij anti-agressiebeleid? Die vragen en meer worden beantwoord tijdens de bijeenkomsten ‘Samenwerken met politie en OM’ die Duidelijk over agressie organiseert in samenwerking met een aantal zorgorganisaties. Je kunt je nu gratis aanmelden voor een bijeenkomst in jouw regio.
De bijeenkomsten staan volledig in het teken van de opvolging van incidenten in de praktijk, aan de hand van vragen die in veel (jeugd)zorgorganisaties leven. Aan bod komt in ieder geval wat werkt, welke mogelijkheden er zijn en hoe samenwerking met politie en Openbaar Ministerie de opvolging van incidenten makkelijker kan maken.


Netwerken en leren van elkaar
Omdat iedere bijeenkomst wordt georganiseerd bij een zorgorganisatie op locatie, is er een grote rol voor de dagelijkse praktijk. De VPT-contactpersonen van de politie en het Openbaar Ministerie uit de regionale eenheid zijn daarbij ook aanwezig. Iedere deelnemer kan een eigen casus inbrengen die tijdens de bijeenkomst in groepsverband wordt besproken. De perfecte gelegenheid dus om te netwerken, vragen te stellen, adviezen te ontvangen en te leren van politie, OM en andere (jeugd)zorgprofessionals.

Voor wie?
De bijeenkomsten zijn interessant voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met agressie in de (jeugd)zorg en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan (jeugd)zorgmedewerkers, maatschappelijk werkers, leidinggevenden, OR-leden, HR-medewerkers, arbocoördinatoren en teamleiders.

Actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’
De bijeenkomsten ‘Samenwerken met politie en OM’ zijn een onderdeel van de campagne ‘Wees duidelijk over agressie’ van sociale partners uit de zorg en jeugdzorg in het kader van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’. Initiatiefnemers zijn ActiZ, BTN, CNV, FBZ, waaronder de VHP-Zorg, FNV, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN, met ondersteuning van het ministerie van VWS.

Bron: FBZ. zie FBZ.nl