Nieuwe cao voor ambulancepersoneel

op .

Ambulancepersoneel krijgt na maandenlang actievoeren, werkonderbrekingen en stakingen een nieuwe cao. Vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV hebben dinsdagavond met werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) een principeakkoord bereikt.


Het akkoord voorziet onder meer in een structurele loonsverhoging van 7,5 procent. Verder kunnen medewerkers na hun 57e niet meer verplicht worden nachtdiensten te draaien en wordt de onregelmatigheidstoeslag doorbetaald tijdens vakanties. "Voor veel werknemers vormt dit een groot deel van hun inkomsten en tijdens de onderhandelingen was dit een van de grote struikelblokken", aldus de FNV. Voor regulier werk waarvoor eerst uitzendkrachten werden ingehuurd, worden vaste banen gecreëerd.


Borstlap
Vakbond CNV Zorg & Welzijn heeft zich de afgelopen periode eveneens hard gemaakt voor een cao voor het ambulancepersoneel. Zo stelde de bond half oktober samen met AZN Hans Borstlap aan als bemiddelaar om de om de impasse rond de cao te doorbreken. Borstlap is ook bemiddelaar in het conflict over de politie-cao.
De vorige cao verliep begin dit jaar. De nieuwe arbeidsovereenkomst gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari en loopt tot en met 2018.


Bron: Skipr/ANP