Pensioenfondsen verliezen stevig op beleggingen

op .

De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het tweede kwartaal miljarden verloren met hun beleggingen, doordat het erg onrustig was op de beurzen.


Een combinatie van flinke correcties op de obligatiemarkten, onzekerheid over het rentebeleid en angst voor een 'Grexit' raakte de fondsen hard.
Nederlands grootste pensioenfonds ABP behaalde een negatief beleggingsrendement van 4,3 procent. Het ambtenarenfonds verloor meer dan 16 miljard euro.
Bij zorgfonds PFZW dook het rendement met 6,6 procent in het rood. Hierdoor daalde het vermogen met 11,5 miljard euro. Metaalfondsen PMT en PME zagen hun beleggingsportefeuilles met respectievelijk 8,3 en 7,2 procent in waarde zakken en bij bpfBouw was er sprake van een daling van het vermogen met 9,9 procent.
Slechte positie
De vijf fondsen, die samen het pensioengeld beheren voor meer dan zeven miljoen Nederlanders, stonden er financieel al niet zo goed voor. Daarom moesten ze begin deze maand een herstelplan indienen bij toezichthouder DNB.
"De rente stijgt weer een beetje en daar zijn we blij mee, want een stijgende rente betekent lagere verplichtingen'', zei PFZW-directeur Peter Borgdorff vrijdag in een toelichting. "De keerzijde van een stijgende rente is een verlies op onze beleggingen", zo lichtte Borgdorff de verslechterende situatie van de pensioenfondsen toe.
Dekkingsgraden
De Nederlandsche Bank (DNB) voerde eerder deze week een wijziging door in de methode waarmee de fondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen. Dat werkt nog niet door in deze kwartaalcijfers, maar de bijstelling trekt de dekkingsgraad van de fondsen komende tijd op jaarbasis gemiddeld met zo'n 3 procentpunt omlaag.
De fondsen zullen hun buffers dus nog verder moeten verhogen, waardoor de premies mogelijk omhoog moeten.

Bron: ANP/NU.nl