Ambassadeur wijkverpleegkundige breekt lans voor het vak

op .

Laura Vriendjes, V&VN ambassadeur voor de wijkverpleegkundige, opende samen met Aad Koster, directeur van ActiZ, de Grote Thuiszorg Dag van Nursing. ’Beschik jij over de benodigde nieuwe competenties?' was het thema van dit congres in Ede op donderdag 2 april, waar ook de VHP-Zorg aanwezig was.

Bij de aftrap van het congres gingen Laura Vriendjes en Aad Koster met de zaal in gesprek. Zo werd er gestemd op diverse stellingen. “Het is goed dat bestaande cliënten opnieuw geïndiceerd worden, was een van de uitkomsten die daaruit naar voren kwam. Hier was iedereen het over eens”, zegt Vriendjes. “Het blijkt dat we nu anders kijken naar zorg. Bijvoorbeeld wat kan iemand zelf, hoe kun je ondersteunen met mantelzorg”.

Daar zit meer achter
Ook de gezamenlijke campagne ‘Daar zit meer achter’ van V&VN en Actiz werd gepromoot. Laura Vriendjes juicht dit toe. “Het is belangrijk om uit te dragen wat we doen en meer bekendheid te geven aan het uitdagende werk in de ouderenzorg. Studenten vinden hoog complexe zorg vaak het interessantst. Via de campagne laten we zien dat je als wijkverpleegkundige alle facetten van je kennis en kunde benut.” Het is belangrijk dat het imago van de wijkverpleegkundige verandert, want in 2017 zijn er duizenden extra HBO-geschoolde wijkverpleegkundigen nodig.

Werk maken van wijkzorg
Henk Rosendal, lector Wijkzorg bij Hogeschool Rotterdam, voorzitter van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW) en tot voor kort voorzitter van V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen, was een van de sprekers op de Grote Thuiszorg Dag. Het thema van zijn lezing was ‘Werk maken van wijkzorg’. Als thuiszorgmedewerker heb je per januari ook een grotere rol in de wijk. Maar wat is er nodig in de wijk? Heb je daar de benodigde competenties voor? Wat is jouw rol en hoe vul je deze in? Rosendaal ging hier op in. Thema’s hierbij waren preventie, zelfmanagement en inzet van technologie.

Bron: ActiZ