Innovatie Nederlandse ouderenzorg krijgt internationaal aandacht

op .

Een Nederlands woonconcept in de ouderenzorg is wereldnieuws geworden.

Zorgorganisatie Humanitas uit Deventer verhuurt zowel woningen aan studenten als aan ouderen, melden diverse internationale media zoals BBC, ABC News Australia, Al Jazeera en China Daily.

Door de toenemende vergrijzing wonen steeds meer ouderen zelfstandig thuis. Ook omdat mensen met lichte zorg geen plek krijgen in een verzorgingshuis. In het geval van Humanitas bleven daardoor een aantal zorgwoningen leeg. Bestuurder Gea Sijpkes zag de mogelijkheid om studenten in deze woningen te huisvesten en zo de buitenwereld ‘naar binnen te halen’ voor de ouderen die er al wonen. De studenten betalen weinig huur in ruil voor hun bijdrage aan het prettig wonen van de oudere mede-bewoners.

Gea Sijpkes: “'Het is een goede zaak om jonge en oude mensen met elkaar te verbinden. Ze bieden elkaar heel leuke dingen in het leven. De ouderen vertellen verhalen en hebben veel belangstelling voor de jonge medebewoners. Het concept is puur ontwikkeld voor de situatie in Deventer, maar ik zie geen reden waarom Australië (of een ander land) dit niet zou overnemen vanuit Nederland.”

Bron: ActiZ