ActiZ: vraagtekens bij haalbaarheid plan Van Rijn

op .

Ouderdom blijft met gebreken komen. Daar zal het plan van staatssecretaris Van Rijn voor de zorg in verpleeghuizen geen verandering in brengen.

Dat zegt ActiZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, in een reactie. ActiZ maakt zich bovendien zorgen over de haalbaarheid van het omvangrijke plan.

De staatssecretaris van VWS lanceert woensdag een plan van aanpak met meer dan 20 maatregelen om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. ActiZ heeft input geleverd voor dit plan en gaat aan de slag met deze punten. Maar de brancheorganisatie zegt ook het eerlijke verhaal te willen vertellen:

"Dit plan lost niet op dat ouderdom met gebreken komt. Mensen gaan pas naar een verpleeghuis wanneer zij de grip op hun leven zijn verloren door ziekte of dementie en complexe zorg nodig hebben. Ook liefdevolle en adequate zorg lost dat niet op. (..) ActiZ vindt dan ook dat we als maatschappij met elkaar moeten bespreken wat we kunnen en mogen verwachten van verpleeghuiszorg."

Haalbaarheid
ActiZ onderschrijft de visie van de staatssecretaris en de speerpunten van het plan: de cliënt écht in de hoofdrol en ruimte voor de professional om met de cliënt en zijn naasten de zorg in te vullen. Toch zijn er ook twijfels over de haalbaarheid van het plan:

"Het plan van aanpak dat VWS is veelomvattend, gedetailleerd en gericht op alle betrokkenen: van de zorgmedewerker en de interne toezichthouder tot de cliënten en hun naasten. Ondanks dat de staatssecretaris zelf aangeeft dat kwaliteitsverbetering geen quick fix is, vraagt hij toch om gedurende de tweejarige looptijd van het plan veel activiteiten op te pakken. De maatregelen van dit plan zullen daardoor extra beslag leggen op de tijd van zorgmedewerkers. Medewerkers die door alle veranderingen in de ouderzorg ook al een cultuuromslag moeten doormaken."

ActiZ is ook bezorgd over het feit dat pas komend voorjaar duidelijk wordt of er geld beschikbaar is om de maatregelen uit te voeren.

Bron: ActiZ/Skipr