Eén beroepscode verpleegkundigen en verzorgenden

op .

Tot op heden waren er vier beroepscodes voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar nu is er één nieuwe beroepscode.  Op 8 januari 2015 is deze aangeboden aan Chief Nursing Officer prof. dr. Marieke Schuurmans en aan drie vertegenwoordigers van alle verpleegkundigen en verzorgenden.

Het afgelopen jaar hebben V&VN, NU’91, CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn, RMU sector Gezondheidszorg en Welzijn ‘Het Richtsnoer’, HCF Nederland en CGMV hard gewerkt aan één beroepscode. Het resultaat van deze unieke samenwerking is de nieuwe Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden. Nieuw in deze beroepscode zijn de afspraken over het omgaan met gewetensbezwaren, het gebruik van elektronische dossiers, social media en mobiele telefoons en het samenwerken met informele zorgverleners.

Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans is zeer te spreken over de nieuwe beroepscode: "De nieuwe Beroepscode is een sleutel tot goede beroepsuitoefening. Juist nu in een tijd waarin de gezondheidszorg voor grote uitdagingen staat. De grootste en meest flexibele beroepsgroep in de zorg: de verpleegkundigen en verzorgenden tonen met deze beroepscode leiderschap en partnerschap. Zij kunnen aangesproken worden op goede beroepsuitoefening. Daar staat de Beroepscode voor!"

Presentatie
Tijdens het middagsymposium ‘De sleutel tot een goede beroepsuitoefening, één beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden’ op 8 januari is de beroepscode officieel gepresenteerd. Het Toetstheater ging samen met het publiek verschillende dilemma’s te lijf met behulp van de nieuwe beroepscode.

Uitgangspunten
Als professional in de zorg krijgen verpleegkundigen en verzorgenden regelmatig te maken met lastige situaties en dilemma’s. Bijvoorbeeld omdat een cliënt iets van hen verwacht dat tegen hun gevoel in gaat. Of omdat zij schaarse middelen en tijd moet verdelen. Zo zijn er nog meer situaties te bedenken waarbij het niet vast staat wat zij moeten doen. Er wordt in dat geval een groot beroep op hun professionaliteit gedaan. Maar wat is dat dan, professionaliteit? Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Wel zijn er allerlei hulpmiddelen om hen hierbij te helpen. Eén van die hulpmiddelen is de beroepscode. Hierin staan de ethische uitgangspunten voor de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden beschreven.

Bron: Bonden