Personeel De Sionsberg houdt ziekenhuis open

op .

Het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum blijft voorlopig open. Alle medewerkers die ontslagen worden vanwege het faillissement van Zorggroep Pasana, blijven voorlopig onbetaald hun werk doen.

Dat meldt Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf van het ziekenhuis, donderdag.

De medische staf heeft een brief gestuurd aan het personeel met de oproep om De Sionsberg draaiende te houden. Bijna alle medewerkers hebben daar gehoor aan gegeven, aldus Brouwer. Volgens hem gaat het om ruim 200 mensen. Zo blijft de poli gewoon open, maar operaties worden voorlopig niet gedaan. "Tot de curator komt, gaan we niet verder afschalen", zei hij. Een van de redenen is volgens Brouwer dat andere Friese ziekenhuizen de extra patiëntenstroom niet aankunnen als De Sionsberg nog deze week de deuren sluit.

Faillissement
Woensdag meldde Zorggroep Pasana, waaronder het kleinste ziekenhuis van Nederland valt, dat het faillissement wordt aangevraagd wegens torenhoge schulden. Volgens Pasana is dat "de enige overgebleven optie".

De medische staf is het daar niet mee eens. Het afbouwen van de polikliniek belemmert niet alleen de continuïteit van de zorg, maar bemoeilijkt ook een eventuele doorstart na een faillissement, stelt zij. "Daarom verzetten wij ons tegen maatregelen die de voortzetting van de zorg vanuit ons ziekenhuis bemoeilijken." Het is niet aan het bestuur om op dit moment vergaande maatregelen te treffen die leiden tot sluiting van het ziekenhuis, vinden de medisch specialisten.

Doorstart
Die hebben zelf een plan opgesteld voor een doorstart. Daarvoor willen zij zelf ook investeren, samen met een externe financier. Volgens de specialisten is het voortbestaan van het ziekenhuis dan nog jaren gegarandeerd. Zo'n doorstart heeft de steun van de actiegroep Red De Sionsberg, die daarover heeft gesproken met zorgverzekeraar De Friesland-Achmea. "Maar de zorgverzekeraar weigert serieus naar dit plan te kijken. Dat is beschamend", liet de actiegroep donderdag weten.

Zij vindt dat De Friesland-Achmea ook zelf met een goed plan had kunnen komen om De Sionsberg rendabel te houden, maar tot dusverre geen vinger heeft uitgestoken om het ziekenhuis te redden.

Bron: Skipr / ANP