Onderhandelingen cao ziekenhuizen lopen vast

op .

Vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn het dinsdag na tien onderhandelingsrondes niet eens geworden over een nieuwe cao voor de 190.000 medewerkers in de zorg.

Er zouden zelfs al acties worden voorbereid. Een eindbod van de NVZ werd door de onderhandelaars namens de werknemers terzijde gelegd. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar.

Verbijsterd
De NVZ zei na afloop "verbijsterd" te zijn over de opstelling van de bonden, die zij kwalificeert als ,,halsstarrig''. Volgens de ziekenhuizen zit in hun eindbod een loonsverhoging van opgeteld 5,25 procent verwerkt. Voor zorgpersoneel dat onregelmatig werkt, zou daar nog eens gemiddeld 1 procent bijkomen.

De bonden stellen daartegenover dat de NVZ de onderhandelingen voor de cao ziekenhuizen abrupt heeft beëindigd door een eindbod neer te leggen ,,dat het daglicht niet kan verdragen''. "Nu de NVZ niet verder wil onderhandelen, moeten we overgaan tot acties om alsnog een goede cao af te dwingen", aldus een woordvoerder namens de bonden.

Loonsverhoging
Volgens de bonden is geen sprake van een ruime loonsverhoging, zoals de ziekenhuizen stellen. De bonden spreken van een magere loonsverhoging met een looptijd van 36 maanden. "Voor 2014 biedt de werkgever zelfs 0,0 procent", aldus de bonden. Verder zou de NVZ werkgeversbijdragen voor ziektekostenverzekeringen en secundaire arbeidsvoorwaarden drastisch willen verslechteren. De werknemers keren zich bovendien tegen flexibele contracten. "Als het aan de werkgever ligt, zien we steeds meer draaideurmedewerkers in de ziekenhuizen.", aldus de bonden.

De NVZ spreekt dat tegen. De ziekenhuizen zeggen juist het voorstel van de vakbonden te hebben gehonoreerd door de inzet van flexibele medewerkers te beperken. "Deze nulurencontracten worden alleen nog ingezet op niet voorspelbare momenten en situaties", aldus de ziekenhuizen. Volgens de werkgevers kwamen de vakbonden in de laatste onderhandelingsronde plotseling met de eis tot een verbod van alle tijdelijke contracten.

Bron: Skipr/ANP