AOW-partnertoeslag vervalt

op .

Let op: de AOW-partnertoeslag stopt per 1 januari 2015 voor nieuwe gevallen.

Zo is twintig jaar geleden besloten. De AOW-partnertoeslag is een toeslag voor een AOW'er met een jongere partner, die zelf weinig inkomsten heeft en nog geen recht heeft op AOW.

Alleen mensen die voor 1 januari 2015 al AOW-partnertoeslag ontvangen, hebben na 1 januari nog recht op AOW-partnertoeslag. Op deze hoofdregel zijn wel enkele uitzonderingen. Een daarvan is dat als je nu al partnertoeslag ontvangt, maar volgend jaar meer gaat verdienen, dan moet je uitkijken dat je in 2015 niet te veel gaat verdienen, want dan kan het recht op AOW-partnertoeslag alsnog voor altijd vervallen. 

Reacties op wijziging AOW-partnertoeslag
Bonden hebben de afgelopen tijd er bij het kabinet op aangedrongen om de problemen door het wegvallen van de AOW-partnertoeslag op te lossen. Zodat als het inkomen van de jongere partner daalt, het oude recht op partnertoeslag behouden blijft. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten weten niet mee te gaan in onze wens om voor deze kleine groep de partnertoeslag te kunnen laten herleven. Wel is ze met een voorstel gekomen om mensen weer recht te geven op partnertoeslag als het inkomen van de partner maar voor een korte periode (3 maanden) te hoog is. Deze uitzondering wordt momenteel besproken in de Tweede Kamer.

Bron: Bonden