Zeshonderd extra banen in huisartsenzorg

op .

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is akkoord met het sectorplan voor de huisartsenzorg. Daarmee worden er in de huisartsenzorg 600 extra banen gerealiseerd.


Het plan mikt vooral het opleiden van medewerkers uit andere zorgsectoren voor ondersteunende functies in de huisartsenzorg, zoals doktersassistenten en praktijkondersteuners. Een andere belangrijke activiteit in het sectorplan is het creëren van meer stageplaatsen voor deze functies.

In totaal gaat het om 150 doktersassistenten, 200 praktijkondersteuners somatiek/praktijkverpleegkundigen en 250 praktijkondersteuners ggz. Primair wordt hierbij gedacht aan medewerkers uit zorgsectoren waar nu ontslagen vallen, maar –mits geschikt- kunnen ook  medewerkers instromen die niet uit een branche met personele overschotten komen. Voor 250 praktijkondersteuners wordt een opleidingstraject ontwikkeld die het huidig competentieniveau verstevigt. Ook starten er vijf pilots om de instroom van arbeidsgehandicapten in de huisartsenzorg te versterken.

Verheugd
De sociale partners in de huisartsenzorg, verenigd in de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH), zijn verheugd over de goedkeuring van het sectorplan. “Sommige regio’s kennen nu al een tekort aan doktersassistenten en praktijkondersteuners en door de groeiende rol van de eerstelijnszorg dreigt dat verder toe te nemen”, reageert voorzitter Leon Vincken. “Het sectorplan biedt praktische en financiële ondersteuning om als sector samen deze knelpunten op te lossen. We zijn blij dat we nu met het sectorplan aan de slag kunnen gaan.”

Bron: Skipr