VWS zet licht op groen voor dienstencheque

op .

‘Niets staat het gebruik van de dienstencheque voor de inkoop van huishoudelijke hulp in de weg’, zegt Jeroen van den Oever.

De directievoorzitter van zorgaanbieder Fundis wil samen met dienstverlener Vebego ruim tienduizend banen in de huishoudelijke zorg behouden met de implementatie van de dienstencheque.

Bewindslieden Lodewijk Asscher (SZW) en Martin van Rijn (VWS) stelden afgelopen zomer een bedrag van 75 miljoen euro beschikbaar voor 2015 om de werkgelegenheid in de huishoudelijk hulp te behouden. Fundis en Vebego lanceren deze week het plan om deze Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) van Asscher en Van Rijn in te zetten via een systeem van dienstencheques.

Idee bestaat al langer '
Het idee van de dienstencheque voor de inkoop van huishoudelijke diensten in de Wmo bestaat al langer', vertelt Van den Oever. 'Het is een agendapunt van brancheorganisatie ActiZ en al jarenlang praktijk in België. Toen deze zomer de Huishoudelijke Hulp Toelage bekend werd, zagen wij aan de voorwaarden dat het uitermate goed via een dienstencheque geregeld kan worden. Op uitnodiging van het ministerie hebben we de contouren van de huishoudelijke toelage besproken, samen met zorgaanbieders, wethouders en ActiZ. Van het rijk hebben we begrepen dat een dienstencheque inderdaad een goede manier is om de toelage in te zetten. VWS wil echter niets opleggen aan gemeenten, het is aan burgemeesters en wethouders zelf om te bepalen hoe ze de toelage willen inzetten. Maar ze zijn hierbij wel aan een aantal voorwaarden verbonden.'

Eigen bijdrage
De voorwaarden zijn dat het HHT-budget  additioneel aan het totale Wmo-budget uitgegeven moet worden. Daarnaast moet het worden aangewend voor het behoud van bestaande banen en dus niet voor de creatie van nieuwe functies. Bovendien moeten de hulpbehoevenden die van de toelage gebruikmaken onder de nieuwe Wmo niet meer in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp. En ten slotte dienen burgers die er gebruik van maken een eigen bijdrage te betalen.

Digitale cheque
'Dit maakt de inzet van HHT ingewikkeld', zegt directeur Peggy van der Koelen van Vierstroom Hulp Thuis, onderdeel van Fundis. Van der Koelen is primair verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp in het werkgebied van Vierstroom Hulp Thuis. 'Om de inzet te vergemakkelijken, zetten we een platform in dat in België en Frankrijk al wordt gebruikt. Burgers kunnen hierop inloggen om hun digitale cheque te innen bij een van de gecontracteerde aanbieders van huishoudelijke hulp. Het systeem zit zo in elkaar dat je de cheque pas kan innen indien de eigen bijdrage is betaald. Dit maakt fraude met de cheque bijna onmogelijk. Bijkomstig voordeel is dat de gemeente eenvoudig kan bepalen welke doelgroep van de toelage gebruik mag maken en wat de hoogte van de eigen bijdrage moet zijn.'

Kosten
De voucher heeft een waarde van 22,50 euro. De burger koopt een voucher bij de gemeente, maar betaalt hier slechts 10 euro of 7,50 euro voor, afhankelijk van wat de gemeente wil. Het verschil wordt betaald uit de door de rijksoverheid beschikbaar gestelde 75 miljoen euro.

Uitbreiden
Volgens Van der Koelen en Van den Oever zijn veel gemeenten geïnteresseerd. 'Het is in volle gang. We kunnen nog niet definitief zeggen welke gemeenten met ons systeem gaan werken. Het is wel duidelijk dat hierdoor per gemeente een hoop huishoudelijke hulpen in dienst kunnen blijven. Niet alleen bij ons maar ook bij andere aanbieders. En mocht het systeem succesvol zijn, dan kunnen we het uitbreiden buiten de grenzen van de HHT naar andere diensten.'

Bron: Zorgvisie