Kraamzorg van tafel geveegd

op .

 

‘KRAAMZORG: het mooiste culturele erfgoed wordt met een balpenstreep van tafel geveegd.
Vandaag wordt het schokkende nieuws naar buiten gebracht, dat de kraamzorg uit het basispakket gaat verdwijnen.

 

Radio 2, het nieuws op de televisie en lees de krant/ Er wordt over kraamhulp gesproken in plaats van kraamverzorgende. Het klinkt denigrerend, alsof kraamverzorgenden hulpjes zijn en geen gediplomeerde zorgverleners. Mensen die niets anders kunnen dan de was draaien en die doen zij dan ook nog eens niet. Een “hoge topvrouw????” van de Sociale Economische Raad noemt de kraamzorg een “fijne gemaksdienst”, zij vertelt dat “kraamzorg geen essentiële zorg is, maar een luxe”.

Gelukkig komt er ergens de voorzitter van de Nederlandse vereniging verloskundige aan het woord die verteld dat de kraamverzorgenden er allereerst voor moeder en kind zijn. Dat zij de ogen en oren van de verloskundigen zijn en dat de verloskundigen op de kraamzorg leunen. Hierdoor is de kraamzorg heel belangrijk voor moeder en kind. Dat de kraamverzorgenden van essentieel belang zijn in de zorgketen. Ook legt zij uit dat de zorg een stuk duurder zal worden als de kraamzorg zal verdwijnen. Zij geeft terecht aan dat het kabinet de zorg dichter bij huis wil maar dat juist zonder de kraamzorg de vrouwen in het ziekenhuis moeten gaan bevallen en de moeders en baby’s veel langer in een ziekenhuis zullen blijven waardoor de zorg juist uit de buurt verdwijnt EN dus duurder wordt. Zij noemt de kraamzorg een zuinige en zinnige zorg, waar zij gelijk in heeft.

Er wordt ook her en der in de media vermeld dat kraamverzorgenden niets meer doen, want wat doen zij dan??? wordt er gezegd. Zij doen geen boodschappen, brengen geen kinderen naar school. Stofzuigen niet meer en ook de was laten zij liggen.

Bron: BTN