Overhandiging 30.000 handtekeningen CAO Ziekenhuizen

op .

Op dinsdag 9 september zullen werknemers in 20 ziekenhuizen verspreid in Nederland gezamenlijk 30.000 handtekeningen overhandigen aan leden van de Raad van Bestuur.

Met die handtekeningen vragen ze de Raad van Bestuur van hun ziekenhuis om achter hun personeel te staan door druk uit te oefenen op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om snel tot een nieuwe cao te komen. Deze actie is door leden van de vier zorgbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ (waaronder de VHP-Zorg) en Nu'91 georganiseerd.

Na maar liefst 7 onderhandelingsronden blijft de NVZ met verslechteringsvoorstellen komen voor de ruim 190.000 werknemers in ziekenhuizen. In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam neemt Françoise Dings namens de Raad van Bestuur de handtekeningen in ontvangst van de werknemers. Met de aankomende vergrijzing is het van groot belang om voldoende gekwalificeerd personeel in de Nederlandse ziekenhuizen te hebben en te houden.

Het wordt voor jongeren en flexwerkers echter steeds moeilijker om een baan te krijgen in een ziekenhuis. Voor alle werknemers geldt dat er steeds minder mogelijkheden zijn om zich via scholing te blijven ontwikkelen, terwijl het juist in een snelveranderende ziekenhuisomgeving noodzakelijk is om deskundig aan het werk te kunnen blijven.

Ouderen moeten langer doorwerken en langer nachtdiensten draaien. Daarnaast biedt de NVZ geen reëel loonbod en wordt het werken in een ziekenhuis steeds onaantrekkelijker gemaakt.  Mocht de druk op de NVZ via de Raden van Bestuur nog geen verbeteringsvoorstellen opleveren, dan beraden de werknemers zich op verdere acties.

Bron: Bonden