‘Kraamzorg moet uit het basispakket’

op .

De standaard kraamzorg moet uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat bepleitte Barbara Baarsma, directeur van SEO Economisch Onderzoek en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad vanmorgen op Radio 1.

De standaard kraamzorg moet uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat bepleitte Barbara Baarsma, directeur van SEO Economisch Onderzoek en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad vanmorgen op Radio 1. Volgens Baarsma levert het schrappen de schatkist 300 miljoen euro op, precies het bedrag dat minister Schippers moet bezuinigen.

Kraamzorg kan volgens Baarsma prima opgenomen worden in een aanvullende verzekering. "Natuurlijk is kraamzorg een heel fijne gemaksdienst, maar het is geen essentiële vorm van zorg", stelt de econoom. "Het basispakket gaat over het verzekeren van risico’s, zwangerschap is geen risico, maar een bewuste keuze. Daar kun je voor sparen."

Vaders

De voorlichtende functie die een kraamverzorgster heeft, moet overgenomen worden door het netwerk van de jonge ouders. "Iedereen heeft wel een ervaren ouder in zijn omgeving die je uitleg kan geven over het verzorgen van baby’s. Dat past ook prima in de participatiemaatschappij." Prettige bijkomstigheid van de maatregel vindt Baarsma dat er een emancipatoire werking vanuit gaat. "De aanwezigheid van een kraamhulp leidt ertoe dat vaders weinig zorg naar zich toe trekken."

Ziekenhuis

Siska de Rijke, van de beroepsvereniging voor de kraamzorg reageert gestoken op het voorstel. "Kraamzorg is de goedkoopste vorm van zorg rondom bevalling en geboorte. Jonge moeders hebben  zorg nodig. Wat doe je dan met al die mensen die zich niet aanvullend verzekeren? Je zult zien dat vrouwen bij wie een complicatie dreigt langer in het ziekenhuis blijven en vaker een beroep doen op huisarts of verloskundige. Dat kost zo 600 miljoen extra."

Baarsma: "Dat is onzin. Het wordt alleen duurder in die gevallen dat kraam- of thuiszorg een lang ziekenhuisverblijf voorkomt. Dat is slecht in een fractie van de gevallen zo."

Bron: Skipr