BTN waarschuwt voor terugkeer alfahulp

op .

Volgend jaar zullen meer dan 10.000 thuishulpen door bezuinigingen van gemeenten op straat komen te staan.

Ze kunnen dan alleen nog aan de slag als alfahulp die veel minder betaald wordt, zo waarschuwt Branche belang Thuiszorg Nederland (BTN) tegenover de NOS.

De BTN heeft een analyse gemaakt van aanbestedingen van gemeenten. "Daaruit blijkt dat heel veel gemeenten de alfahulp laten terugkeren. Die moet onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden werken”, zegt BTN-voorman Jan Verschuren tegen de NOS. “Dat is een stuk goedkoper, alleen al omdat ze geen pensioen opbouwen. Je gaat eigenlijk de pijn van de bezuinigingen leggen bij de medewerkers die toch al laag betaald worden."

Gemeenten moeten volgend jaar circa 30 procent korten op langdurige thuiszorg. Ze zullen daarom flink snijden om de begroting op orde te krijgen, verwacht BTN. De werkgeverskoepel wil het tij keren. "De sector was altijd uurtje factuurtje. Ik denk dat we moeten proberen om de medewerkers die nu huishoudelijke hulp geven, ook op een andere manier in te zetten zodat een klant zo min mogelijk medewerkers over de vloer krijgt, maar wel alle hulp behoudt".

Verschuren denkt daarbij aan hulp aan alleenstaanden die eenzaam zijn. Een thuishulp kan zowel iemands huis schoonmaken als aandacht schenken aan de betrokkene. Daarvoor hoef je niet twee medewerkers te sturen, dus dat scheelt de gemeente veel geld, vindt hij.

Bron: Skipr