Ontslagen zorgmedewerker terug als vakantiekracht

op .

De Zorggroep in Limburg biedt ontslagen medewerkers werk aan als vakantiekracht met een lager loon.

Dat meldt dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad.
De vakbonden zijn boos over het optreden van de  Zorggroep. “Hoewel er op het eerste oog geen regels overtreden worden, verdient dit absoluut geen schoonheidsprijs”, zeggen vakbondsbestuurders. "Eerst ontsla je mensen en dan haal je ze weer terug als goedkope vakantiekracht.”
De vakantiebaan weigeren is voor medewerkers geen optie, aldus een vakbondsbestuurder. “Als ze via het UWV teruggevraagd worden, betekent weigering in veel gevallen korting op de WW-uitkering. Ze staan met de rug tegen de muur.”

Plicht
Bestuursvoorzitter Wouter van Soest van De Zorggroep bevestigt in De Limburger de gang van zaken."We zijn elk jaar op zoek naar vakantiekrachten. Nu doet zich de situatie voor dat ook mensen die wij eerder ontslagen hebben, in aanmerking komen voor deze vacatures. Dat is voor sommige werknemers wrang, voor anderen juist fijn. Wij hebben de plicht om, als er vacatures zijn, die eerst voor te leggen aan medewerkers die we eerder hebben moeten laten gaan. We proberen hier zo goed mogelijk over te communiceren.”
Om hoeveel werknemers het gaat, weten de bonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ (waaronder de VHP-Zorg) niet, maar ze zeggen veel meldingen van leden te krijgen. Volgens de bonden speelt de situatie bij diverse zorginstellingen in de provincie, maar gaan de meeste meldingen over de grootste en dat is De Zorggroep. 

Bron: LD/Skipr