Onderhandelingen CAO Welzijn vastgelopen

op .

Vanaf begin 2013 zijn de vakbonden in gesprek met de MO-groep, individuele werkgevers en werknemers in de welzijnssector, over een 'vernieuwende CAO' voor deze sector.

De onderhandelingen zijn gisteren vastgelopen. Uitgangspunt voor de nieuwe CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening was dat werknemers meer invloed zouden krijgen op hun eigen arbeidsvoorwaarden en een individueel budget zouden krijgen om hun arbeidsmarktpositie up to date te houden. Alle inspanningen van de bonden hebben niet geleid tot een akkoord. De vakbonden zijn teleurgesteld in de weinig flexibele opstelling van de werkgevers waardoor de onderhandelingen uiteindelijk zijn vastgelopen.

Rekening voor de werknemers De Welzijnssector heeft het zwaar en het gezamenlijk belang om te komen tot een nieuwe CAO heeft zwaar gewogen voor de bonden. “Toch moeten we tot de conclusie komen dat de vernieuwende ideeën voor een toekomstbestendige CAO met meer eigen verantwoordelijkheid voor werknemers over hun arbeidsvoorwaarden en arbeidsmarktpositie vooral voor rekening komen van de werknemers zelf”, aldus de bonden.

Een loonbod van de werkgevers van 0,5 % voor 2014 en eenzelfde bod voor 2015 is geen goede basis voor het offer dat gevraagd wordt van werknemers. Werkgevers stellen voor dat de wachtgeldregeling ingeleverd wordt voor een individueel loopbaanbudget van 1%. Samen met het magere loonbod van de werkgevers zorgt dit er voor dat de verantwoordelijkheid voor inzetbaarheid van de werknemers vooral bij de werknemer ligt.

Balans zoek Ook was er niet te praten over compensatie voor de WW-duur die vanaf 2016 afgebouwd wordt naar maximaal 24 maanden. “Alle voorstellen die wij deden op dit gebied, die met name te maken hadden met van werk naar werk begeleiding werden door werkgevers afgewezen. De weegschaal sloeg door en de balans voor een evenwichtige CAO, waar zowel werkgevers als werknemers belang bij hebben, was zoek.” De vakbonden hebben daarom de onderhandelingen voor onbepaalde tijd afgebroken.

Bron: Vakbonden