Asscher: 100 miljoen voor banenplan in zorg

op .

Het kabinet stelt 80 tot 100 miljoen euro beschikbaar voor een banenplan in de zorgsector.

Het kabinet stelt 80 tot 100 miljoen euro beschikbaar voor een banenplan in de zorgsector. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat gezegd in een interview met De Telegraaf van maandag. Voorwaarde is dat werkgevers en vakbonden in de sector een vergelijkbaar bedrag op tafel leggen.

Asscher spreekt van een 'megasectorplan'. "De komende jaren gaat er gigantisch veel overhoop in de zorg. Mensen blijven langer thuis wonen waardoor een ander soort banen nodig is."

Jongeren

De minister hoopt dat met het plan ook jongeren aan het werk worden geholpen. "Als de zorgsector als geheel optreedt dan hoeft een instelling niet op eigen houtje iemand te ontslaan. Dit wordt een groot gezamenlijk plan voor banen in de zorg, voor omscholing en bijscholing. Daarmee moet er voor worden gezorgd dat mensen aan de slag kunnen in hun mooie sector en niet thuis terecht komen."

Het kabinet heeft vorig jaar 600 miljoen uitgetrokken voor banenplannen in de diverse sectoren. Daarvan is nog 400 miljoen over. Er zijn tot dusver zes sectorplannen goedgekeurd, onder meer in de bouw, in de transportsector en in de kinderopvang. Dinsdag gaat een nieuwe aanvraagperiode van start.

Bron: ANP / Skipr