Niet iedereen in de VVT sector krijgt loonsverhoging......

op .

BTN dwarsboomt de aanvraag voor een algemeen verbindend verklaring van de cao VVT die ActiZ, CNV Publieke zaak, NU’91 en FBZ (waaronder de VHP-Zorg) in december 2013 hebben gesloten.

Dat schreef de Telegraaf op 22 februari. Voor medewerkers van ActiZ-leden heeft dat geen gevolgen. Voor de medewerkers van BTN leden wel: zij krijgen geen enkele loonsverhoging.

BTN is bezig met een eigen cao samen met Abvakabo FNV, waarvoor deze partijen ook een algemeen verbindend verklaring willen aanvragen. Dat betekent dat de minister van SZW de aanvraag van ActiZ voor een algemeen verbindendverklaring van de cao VVT 2013-2014 niet in behandeling kan nemen, omdat er een overlap is tussen de cao van ActiZ en de cao van BTN.

De medewerkers van BTN leden zijn hiermee de gedupeerden. De cao VVT, met daarin afspraken over loonsverhoging, geldt dan wel voor medewerkers die bij ActiZ-leden werken, maar niet voor medewerkers bij BTN-leden..

Bij de neus
Het lijkt er op dat Abvakabo FNV bij de neus is genomen. Zij liepen weg van de onderhandelingstafel omdat zij het aanbod van ActiZ te laag vonden. BTN liep weg van de onderhandelingstafel omdat zij de loonsverhoging van ActiZ te hoog vonden. BTN en Abvakabo FNV maakten vervolgens samen afspraken over een aparte cao uitsluitend voor medewerkers huishoudelijke hulp. Daarin stellen zij onder andere dat de functie van huishoudelijke hulp verhoogd moet worden: van FWG 10 naar 15. Die afspraak zou echter pas in gaan in 2015, ruim ná de afloop (1 september 2014) van de looptijd van de cao die BTN en Abvakabo nu aan het opstellen zijn. De afspraken die buiten de cao liggen vallen buiten een algemeen verbindend verklaring.

Bron: ActiZ