‘Massaontslag trekt buitenlandse zorgprofessionals’

op .

Ontwikkelingsorganisatie Wemos vreest dat de massaontslagen in de langdurige zorg in Nederland zullen leiden tot het massaal aantrekken van buitenlandse zorgprofessionals.

Ontwikkelingsorganisatie Wemos vreest dat de massaontslagen in de langdurige zorg in Nederland zullen leiden tot het massaal aantrekken van buitenlandse zorgprofessionals.

“In Nederland trekt de regering minder geld uit voor de ouderenzorg en draagt een deel van de verantwoordelijkheid rondom de thuiszorg over aan gemeenten, die ook weer bezuinigen”, aldus Wemos. “Daarmee gaan komend jaar 83.000 banen in de zorg verloren, zegt Actiz, de organisatie van zorgondernemers.”

Gat

Tezelfdertijd ziet Wemos de vraag naar zorg als gevolg van de vergrijzing alleen maar groeien. Wemos vreest dat er zodoende een steeds groter gaat ontstaat tussen vraag en aanbod. “Er is een toenemende trend waar te nemen waarbij wervingsbureaus in dit gat springen en buitenlandse verzorgenden en verpleegkundigen werven”, stelt Wemos.

Verzwakken

Volgens Wemos kan buitenlandse werving kwalijke gevolgen hebben. Zo kan er sprake zijn van een schending van de rechten en belangen van de individuele buitenlandse zorgverlener. Wanneer het land van herkomst zelf ook kampt met een tekort aan zorgpersoneel, kan de migratie van de zorgverlener het gezondheidssysteem daar nog verder verzwakken.

Gedragscode

Wemos pleit daarom voor maatregelen tegen onverantwoorde werving van zorgpersoneel. Zo wil Wemos dat het Nederlandse wervingsbeleid aansluit bij de internationale gedragscode van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het realiseren van een zelfvoorzienend nationaal personeelsbestand in de zorg is daarvan een belangrijk uitgangspunt, aldus Wemos.

Bron: Skipr