'Meer ICT in zorg bespaart kosten'

op .

Als er beter gebruik wordt gemaakt van ICT in de zorg, kan dat een besparing van 400 miljoen euro per jaar opleveren.

Dat blijkt uit een onderzoek van economisch onderzoeksbureau NYFER. Tegelijk zitten er ook haken en ogen aan de toepassing van ICT in de gehele zorg, beweren de onderzoekers.

Uit het rapport, dat is opgesteld in opdracht van zorgverzekeraar ONVZ, blijkt dat het gebruik van eHealth, oftewel het gebruik van bijvoorbeeld apps en online hulpprogramma’s, de kosten van de zorg veel minder snel zullen stijgen. Zorgverleners kunnen makkelijker informatie uitwisselen en patiënten kunnen vaker zelf taken uitvoeren zoals medicijnbewaking, in plaats van dat een arts dat moet doen.

Invoering
Volgens NYFER wil het echter niet zo vlotten met de invoering van de ICT-toepassingen. Er zijn twijfels over de beveiliging van de gegevens en artsen vrezen dat er online behandelingen worden aangeboden die niet aan de eisen voldoen. Bovendien kan de invoering van e-health veel geld kosten en vragen om een aanpassing van de manier van werken. Verder wijzen de onderzoekers erop dat de regie ontbreekt bij de invoering van apps en programma’s.

Mogelijkheden e-health
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en patiëntenkoepel NPCF zijn echter vooral positief over de mogelijkheden van e-health. “Zolang het gaat om substitutie van andere zorg. Het moet niet erbij komen, maar een echte vervanging zijn”, aldus een woordvoerster van ZN. NPCF-directeur Wilna Wind vult aan: “Het moet niet de arts volledig vervangen, maar het hoort erbij.” Volgens haar vraagt het gebruik van ICT-toepassingen om een cultuurverandering in de zorg, die ook voor patiënten veel voordelen kan bieden.

Voordelen en risico's
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zien ook ziekenhuizen duidelijk de voordelen, maar ook de risico’s van e-health. “In het rapport wordt duidelijk gesteld dat de groei van de uitgaven vermindert als alle zaken goed verlopen. Maar juist omdat de introductie van e-health risicovol is qua kans van slagen en qua investering, zetten we nu kleine en voorzichtige stappen.”

Bron: ANP/Skipr