Aanslag op de portemonnee frontaal en ongeremd

op .

We weten het inmiddels: het is crises en iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen. Maar soms kan dat extreme gevolgen hebben. Hier een greep van wat ons allemaal te wachten staat.

We weten het inmiddels: het is crises en iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen, maar soms kan dat extreme gevolgen hebben. Hier een greep van wat ons allemaal te wachten staat.

•    De prijs van het deskundigenoordeel van het UWV wordt fors verhoogd. Een werknemer gaat straks 175 euro betalen, een werkgever 350 euro. Nu betalen beide partijen nog 50 euro voor deze dienst. Werkgever en werknemer kunnen bij het UWV een dergelijk deskundigenoordeel vragen als zij een verschil van mening hebben over het ziekteverzuim of de re-integratie. Deze second opinion is altijd verplicht, voordat men naar de rechter stapt.

•    De Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid is een feit: uitkeringen in landen buiten de Europese Unie worden aangepast aan het kostenniveau van het land. De maatregel geldt voor de Algemene Nabestaandenwet, deels voor de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten, de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

•    Indexatie van pensioen kan nog wel eens lang op zich laten wachten als er al niet afgestempeld wordt: in dat laatste geval wordt er minder betaald.

•    De kinderopvangtoeslag is afgebouwd, de wachtlijsten voor de kinderopvang verdwenen als sneeuw voor de zon. Het aantal kinderen waarvoor ouders kinderopvangtoeslag aanvragen, is in de eerste helft van 2012 gedaald met drie procent ten opzichte van 2011.

•    Werknemers met een tijdelijk contract komen moeilijker in ziektewet.

•    En zo voort en zo voort.

Er lijkt geen einde te komen aan de lijst met bezuinigingen. Valt hier nog tegenop te werken? Een ding is zeker degene die er mee temaken krijgen gaat het niet in ‘koude kleren zitten’.

 


Bron:bonden