Staatssecretaris: laatste waarschuwing aan gemeenten

op .

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten waarschuwt opnieuw de gemeenten dat ze geen inkomensgrens mogen toepassen.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten waarschuwt opnieuw de gemeenten dat ze geen inkomensgrens mogen toepassen. Doen gemeenten dat toch, dan zal de staatssecretaris overgaan tot vernietiging van de verordening van betreffende gemeenten.




Dit laat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten weten in een reactie aan Zorgvisie. Ze wil de resultaten van het rapport van Stichting De Ombudsman nader bestuderen. ‘Er gaat nogmaals een signaal vanuit de staatssecretaris naar alle gemeenten, dat ze geen inkomensgrens mogen toepassen.’ Veldhuijzen van Zanten zegt tegen Zorgvisie verbaasd te zijn ‘dat gemeenten de inkomensgrens hanteren, ondanks mijn heldere beleid. In juni is dit beleid bevestigd in een debat met de Tweede Kamer.’ Luisteren gemeenten niet, dan zal de staatssecretaris ingrijpen in de verordening van de betreffende gemeente.


Kostbare procedures

Stichting De Ombudsman constateert na onderzoek in alle 415 gemeenten dat drie kwart van de gemeenten in hun Wmo-verordening nog steeds een inkomensgrens of andere besparingsbijdragen stellen aan cliënten die een beroep doen op de Wmo. Gemeenten stellen zo’n inkomensgrens vaak uit bezuinigingsoverwegingen in, maar de Centrale Raad van Beroep heeft begin dit jaar geoordeeld dat een inkomensgrens voor een Wmo-voorziening niet mag. Volgens Stichting De Ombudsman zitten mensen nog steeds zonder voorzieningen, terwijl ze die wel nodig hebben. Bovendien zijn mensen gedwongen om ‘lange en kostbare procedures te voeren om de gemeente te bewegen de Wmo-voorziening te leveren waar ze recht op hebben.’


Staand beleid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de verordeningen weliswaar nog niet alle zijn aangepast, maar dat het weglaten van een inkomensgrens wel ‘staand beleid is in de gemeenten.’ Overigens laat de VNG ook weten dat de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep geen terugwerkende kracht heeft op de lopende procedures. ‘Maar belanghebbenden kunnen nu uiteraard opnieuw een aanvraag indienen. Die zal dan beoordeeld worden volgens de nieuwe normen die door de jurisprudentie zijn ontstaan'.


Bron: Zorgvisie