Ouderenspecialist verdient volwaardige financiering'
Om ouderen optimale medische en verpleegkundige zorg te bieden, zou ouderengeneeskunde onder de zorgverzekeringswet moeten komen te vallen. Dat bepleit Mieke Draijer, voorzitter van de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde Verenso.
Om ouderen optimale medische en verpleegkundige zorg te bieden, zou ouderengeneeskunde onder de zorgverzekeringswet moeten komen te vallen. Dat bepleit Mieke Draijer, voorzitter van de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde Verenso.
Volgens Draijer kunnen specialisten ouderengeneeskunde een cruciale rol spelen bij het verlenen van kwalitatief betere en ook goedkopere zorg aan ouderen. Voorwaarde is wel dat specialisten ouderengeneeskunde ook buiten de context van het verzorgings- en verpleeghuis hun werk moeten kunnen doen. “We zitten straks met een hele groep ouderen die thuis zit met verschillende kwalen”, zegt Draijer. “Ze gaan vaak ziekenhuis in, ziekenhuis uit en hebben soms wel drie of vier specialisten. Op dit moment kan ze thuis niks geboden worden. Als specialisten ouderengeneeskunde bij de mensen thuis zouden komen, bespaart dat niet alleen lasten voor de patiënt, maar ook kosten. Daar waar specialisten ouderengeneeskunde zo’n rol vervullen, neemt het aantal ziekenhuisbezoeken af en daalt daarnaast het aantal crisissen. En juist in crisissituaties worden vaak hele dure oplossingen gekozen.”
Angst
Volgens Draijer sluit een prominente rol voor specialisten ouderengeneeskunde naadloos aan op het streven om zorg dicht bij de burger te organiseren. Draijer vindt het daarom onbegrijpelijk dat ouderengeneeskunde vooralsnog geen volwaardige vergoedingsgrondslag kent. “De politiek is bang voor oplopende kosten, wanneer dit specialisme wordt toegelaten tot de zorgverzekeringswet. Een kwestie van geld dus, terwijl toelating uiteindelijk geld bespaard.”
Opleiding
Draaijer vindt daarnaast er meer specialisten ouderengeneeskunde zouden moeten worden opgeleid. “Studenten kiezen heel weinig voor ouderengeneeskunde, terwijl geneeskunde nu al bijna volledig ouderengeneeskunde is”, aldus Draijer. “Loop maar eens door een ziekenhuis, dan zie je dat het hoofdzakelijk ouderen zijn die zijn opgenomen. Toch krijgen studenten tijdens hun opleiding geen specialist ouderen geneeskunde te zien. Ouderengeneeskunde is een dynamisch en boeiend vak, maar we moeten wel de gelegenheid krijgen dat te laten zien.”
Keuzes
Met het oog op de kostenontwikkeling in de zorg maakt Verenso zich sterk voor opschoning van het verzekeringspakket. “Als we keuzes moeten maken -en die tijd is aangebroken-, dan is het goed om het geld te besteden aan medische en verpleegkundige zorg in plaats van aan welzijn, want welzijn is voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid van de mensen zelf.”
Eigen verantwoordelijkheid
Ook vindt Verenso dat ouderen een grotere eigen verantwoordelijkheid voor de betaling van hun eigen zorg zouden moeten dragen. Ter verduidelijking haalt Draijer een voorbeeld aan uit de dagelijkse praktijk in de verzorging en verpleging. “Op het moment dat je uitstapjes doet waar mensen voor moeten betalen, worden het kritische consumenten”, vat Draaijer haar bevindingen samen. “Als je ze gratis meeneemt, vinden ze alles goed. In de zorg hebben we kritische consumenten nodig en die krijg door mensen zelf te laten betalen. Dan gaan ze er wat van vinden.”
Bron: Skipr