Jos de Blok weigert voorzitterschap V&VN

op .

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland wordt niet de nieuwe voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Dat vertelt hij in gesprek met de redactie van Nursing .nl.

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland wordt niet de nieuwe voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Dat vertelt hij in gesprek met de redactie van Nursing .nl. De Blok overweegt om zich met Buurtzorg Nederland terug te trekken uit V&VN.

De meningen van beide partijen verschilden teveel om nader tot elkaar te kunnen komen, vertelt De Blok in een gesprek met Nursing.nl. De Blok tweette in maart dat hij in de running was voor de baan. Hij was naar eigen zeggen erg gemotiveerd en zag er naar uit om de opzet van V&VN te veranderen. ‘De organisatie zoals die nu is is wat mij betreft te hiërarchisch, is teveel gericht op marketing en PR en houdt zich te weinig bezig met de leden. In mijn optiek moeten de leden de belangrijkste pijler van de organisatie zijn.’ De Blok overweegt nu zich met Buurtzorg terug te trekken uit V&VN.Sollicitatieprocedure

Al met al is De Blok niet te spreken over de gang van zaken binnen de beroepsvereniging gedurende zijn sollicitatieprocedure. Zo heeft hij kritiek op de transparantie binnen V&VN. ‘Ik wilde graag openheid van zaken geven over de sollicitatieprocedure. Laten zien waar ik als mogelijk nieuwe voorzitter voor sta. Ik stelde ook een openbare verkiezing voor, waarin de mogelijke kandidaten zich zouden presenteren. Dan konden alle leden hun stem uitbrengen. Maar dat zagen ze niet zitten.’Vertrouwen

Ook kreeg De Blok geen inzage in de financiering van de vereniging, wat hij wel graag wilde. ‘We zijn een gezonde organisatie, werd me gezegd. Tja, daar twijfelde ik niet aan. Het ging mij om de keuzes die worden gemaakt. Willen we geld uitgeven aan een grote communicatie- en marketingafdeling of willen we onze leden meer bieden? Uiteindelijk werd toegezegd dat ik voor een van de sollicitatiegesprekken van tevoren de cijfers mocht inkijken. Opsturen van zo’n rapport deden ze niet. Hier sprak toch wel wantrouwen uit, vind ik. Dat is ook de belangrijkste reden voor me geweest om mij terug te trekken. Als je niet vanuit vertrouwen kunt samenwerken, kan ik willen veranderen wat ik wil, maar gebeurt er niets. Dat is onwerkbaar.’ (Nursing.nl – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © Jong en Beeke)