NVZ: 'Verzekeraars zetten ziekenhuizen onder druk'

op .

Tientallen ziekenhuizen dreigen volgend jaar in financiële problemen te komen doordat ze mogelijk geen standaard voorschotten meer krijgen van verzekeraars.


NVZ: 'Verzekeraars zetten ziekenhuizen onder druk'Tientallen ziekenhuizen dreigen volgend jaar in financiële problemen te komen doordat ze mogelijk geen standaard voorschotten meer krijgen van verzekeraars. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt signalen te hebben gekregen van “tientallen” ziekenhuizen dat ze onder druk worden gezet door de verzekeraars om het zorgakkoord te ondertekenen. Het akkoord is in het leven geroepen om de zorgkosten beheersbaar te houden.
Wurgcontracten

NVZ-voorzitter Roelf de Boer zet maandag in een interview in het Het Financieele Dagblad grote vraagtekens bij de houdbaarheid van het akkoord. Het contract tussen ziekenhuis en verzekeraar moet voor 1 januari getekend worden. “Op deze manier krijg je wurgcontracten”, aldus De Boer.

Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord

Het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord werd op 4 juli dit jaar ondertekend door de NVZ, het ministerie van VWS, de academische ziekenhuizen (NFU) en de zelfstandige klinieken (ZKN). De afspraken voorzien onder meer in een beheerste landelijke ziekenhuisgroei van 2,5 procent en 'ordentelijke' zorgcontractering. Zorgverzekeraars bevoorschotten sinds jaar en dag het zogenoemde onderhanden werk. In het hoofdlijnenakkoord werd dit voor het eerst vastgelegd.
“Omdat we nu signalen krijgen dat verzekeraars het soms gebruiken als oneigenlijk drukmiddel, geven we aan dat we niet tot iedere prijs vasthouden aan het hoofdlijnenakkoord”, aldus de NVZ-voorzitter. "Ziekenhuizen moeten contracten tekenen, anders krijgen ze geen voorschot. En dan ga je van een zorgcontract naar een worgcontract.' In het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt waarin zorgcontracten landelijk geregeld zouden worden. De zorgverzekeraars willen nu alleen met individuele ziekenhuizen zaken doen, aldus de NVZ.
Bron: ANP/Skipr