Detailhandel moet personeelstekort in zorg oplossen

op .

De digitalisering in de detailhandel moet een groot deel van de toekomstige personeelstekorten in de gezondheidszorg oplossen. Dat voorspelde trendwatcher Adjiedj Bakas dinsdagmiddag op het evenement Gezondheid 2.0 van KPN

Detailhandel moet personeelstekort in zorg oplossen
De digitalisering in de detailhandel moet een groot deel van de toekomstige personeelstekorten in de gezondheidszorg oplossen. Dat voorspelde trendwatcher Adjiedj Bakas dinsdagmiddag op het evenement Gezondheid 2.0 van KPN.
Detailhandel

Volgens Bakas zijn er op dit moment verschillende technologische ontwikkelingen beschikbaar voor onder meer supermarkten, waardoor caissières overbodig worden. Hoewel het op korte termijn nog niet tot grote aantallen ontslagen zal leiden, verwacht Bakas wel dat dit over niet al te lange tijd zal gebeuren. Middels omscholing kunnen werknemers uit de detailhandel volgens de trendwatcher worden klaargestoomd voor de gezondheidszorg.
Digitale arbeidsmigrant

Ook de zogenoemde digitale arbeidsmigrant zal in de toekomst een aanvulling zijn op de vaste arbeidskrachten, denkt Bakas. Ter illustratie liet Bakas een filmpje zien waarin een chirurg op afstand een operatie uitvoerde op een digitaal 3D-model, waarbij een robotarm de operatie daadwerkelijk op de patiënt uitvoerde. Volgens Bakas zijn dergelijke ontwikkelingen al lang mogelijk, ‘maar het wordt allemaal tegengehouden door deelbelangen’.
Laatste levensfase

Verder verwacht Bakas dat steeds meer mensen de laatste levensfase gaan inkorten. “Nu is hier wettelijk nog geen mogelijkheid toe, maar het gebeurt wel”, aldus Bakas. “We gaan naar een tijd met steeds meer anarchie. In Zwitserland zijn twee euthanasieklinieken. Je neemt met EasyJet een vlucht ernaartoe en geeft van tevoren nog een feestje met champagne”, grapt Bakas.
Kippenvel

Door bovengenoemde ontwikkelingen denkt Bakas dat de gevolgen van de vergrijzing vanzelf worden opgelost, maar er zijn wel vernieuwende ideeën nodig om ze tot stand te brengen. “We hebben tien jaar voor het bedenken van radicale oplossingen, anders is het einde zoek", aldus Bakas. En gericht tegen de bestuurders in de zaal: "Als u nieuwe dingen bedenkt, dan moet u alles loslaten wat u nu normaal en vanzelfsprekend vindt. Investeer in waar je kippenvel van krijgt, waar je blij van wordt.”
Bron: Skipr