Dans moet valincidenten senioren terugdringen

op .

Met de ludieke campagne 'Mag ik deze dans van u?' willen Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) senioren in beweging krijgen en daarmee het aantal valincidenten terug dringen

Dans moet valincidenten senioren terugdringen
Met de ludieke campagne 'Mag ik deze dans van u?' willen Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) senioren in beweging krijgen en daarmee het aantal valincidenten terug dringen.

Met de vergrijzing van de bevolking is het aantal valincidenten onder ouderen tussen 2005 en 2009 met 22 procent gestegen. Inmiddels belanden jaarlijks 72 duizend 65-plussers op een Spoedeisende Hulpafdeling na een val. Drie en dertig duizend slachtoffers moeten aansluitend worden opgenomen in het ziekenhuis, achttienhonderd 65-plussers overlijden zelfs aan de gevolgen van een val.
Angst

Meer bewegen helpt valincidenten voorkomen en de gevolgen van een val te verminderen, maar onderzoek toont aan at meer dan de helft van de ouderen niet aan deze norm van gezond bewegen voldoet. Voor Consument en Veiligheid en NISB reden om zich middels een ludieke campagne in te zetten voor meer beweging onder ouderen. "Uit onderzoek blijkt dat veel senioren niet zo geneigd zijn om aan een beweegprogramma mee te doen," zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. “Ze zijn vaak bang dat ze het niet kunnen.”
Dansmaand

Om die angst te overwinnen grijpt Consument en Veiligheid terug naar een passende vormen van beweging. "Dansen is een ander verhaal dan een beweegprogramma”, aldus Meijer. “Vroeger deden ouderen het vaak en ze waren er goed in. Bovendien is het leuk om te doen en haalt het die goeie oude tijd terug." Om de campagne ‘Mag ik deze dans van u?’ kracht bij te zetten reist oud-atlete de komende weken door het land om 65-plussers ten dans te vragen en ze uit te nodigen voor een feest in de buurt. In oktober worden er in het hele land, ruim 150 dansfeesten georganiseerd voor 65-plussers.
Bron: Skipr