Van Boxtel: 'Premie betalen steeds vaker een probleem'
Steeds meer verzekerden van zorgverzekeraar Menzis kunnen hun premie niet betalen en vragen een betalingsregeling aan. Dat zei Menzis-topman Roger van Boxtel gisteren op het grote zorgevenement Diagnose 2025
Van Boxtel: ‘Premie betalen steeds vaker een probleem’
Steeds meer verzekerden van zorgverzekeraar Menzis kunnen hun premie niet betalen en vragen een betalingsregeling aan. Dat zei Menzis-topman Roger van Boxtel gisteren op het grote zorgevenement Diagnose 2025. Op het evenement voor de toekomst van de zorg sprak Van Boxtel openhartig over de rol van verzekeraars in het beteugelen van de zorgkosten.
“We zien een daling van het aantal mensen dat een aanvullende verzekering neemt en een stijging van het aantal mensen dat de premie niet meer kan betalen”, aldus Van Boxtel tijdens de bijeenkomst op de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. In het licht van deze ontwikkelingen kondigde de topman een product voor zorgsparen aan waar Menzis al ver mee gevorderd is.
Bezuinigingen
Van Boxtel vertelde voor twintig procent te hebben bezuinigd binnen zijn eigen organisatie. Hierbij speelt het feit dat verzekeraars te maken krijgen met steeds hogere solvabiliteitseisen. “Het vlees raakt wat dat betreft wel van de botten.”
Regierol
Hoewel verzekeraars het volgens Van Boxtel niet breed hebben, krijgen ze wel de regierol toebedeeld bij het inperken van het zorgvolume. “Er wordt van ons verzekeraars verwacht dat wij het volume gaan beheersen. Terwijl verzekeraars in principe alleen over de kwaliteit en de prijs gaan. Toch zijn wij schijnbaar de partij die tegen Nederland moet gaan zeggen dat het allemaal niet meer kan.”
Zbc's
De verzekeraar deed een aantal pittige uitspraken in zijn speech. Over zelfstandige behandelcentra (zbc’s) zei hij: “Als zorgverzekeraar krijg je het idee dat je twee keer aan het betalen bent.” Over ‘onzinpoli’s’ was de verzekeraar ook niet positief: “Je hebt waarschijnlijk maar twee snurkpoli’s nodig voor heel Nederland.” Volgens hem is het motto van de Nederlandse zorg: ‘alles erbij en nooit iets eraf’.
Laatste levensjaren
Afsluitend zwengelde Van Boxtel discussies aan over de overbelasting van mantelzorgers en de behandeling in de laatste levensjaren. “In hoeverre moeten artsen blijven doorbehandelen bij negentigjarigen? Dat is een discussie die nu echt gevoerd moet worden in de maatschappij.”
Bron: Zorgvisie