Meldpunt ouderenmishandeling van start

op .

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft woensdag een meldpunt voor ouderenmishandeling geopend. Daarmee voldoet de IGZ aan een wens van minister Edith Schippers van VWS.

Meldpunt ouderenmishandeling van startDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft woensdag een meldpunt voor ouderenmishandeling geopend. Daarmee voldoet de IGZ aan een wens van minister Edith Schippers van VWS.

Schippers kondigde in januari vijf prioriteiten aan waarmee ze de veiligheid van zorg garandeerd. Ze beloofde toen ook meer toezicht op ouderenzorg. Alleen mishandeling door zorgpersoneel, zoals medewerkers van bijvoorbeeld verpleeghuizen, kan bij het meldpunt van de IGZ worden gemeld. Als ouderen mishandeld worden door bijvoorbeeld familieleden moeten ze aankloppen bij een ander meldpunt, namelijk het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Het nieuwe meldpunt van de inspectie belooft melders die per ongeluk bij het verkeerde loket aankloppen, door te verwijzen naar het juiste adres.


 


Mishandeling

Het telefoonnummer van het meldpunt voor mishandeling, gepleegd door zorgpersoneel, is: 088 - 120 50 50. Deskundigen vermoeden dat mishandeling van ouderen relatief veel voorkomt. Exacte cijfers zijn er niet. Er worden weinig meldingen gedaan. Schattingen gaan ervan uit dat een op de twintig ouderen te maken heeft met een vorm van mishandeling. Het kan gaan om schelden, slaan, vastbinden of opsluiten. Ook komt het voor dat senioren 'voor straf' geen eten krijgen.


Bron: ANP