Schippers blijft schimmig over extra personeel

op .

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voelt er niets voor om gedetailleerd aan te geven hoe en wanneer de door het kabinet beloofde extra twaalfduizend medewerkers in de zorg er precies gaan komen.

Schippers blijft schimmig over extra personeelMinister Edith Schippers (Volksgezondheid) voelt er niets voor om gedetailleerd aan te geven hoe en wanneer de door het kabinet beloofde extra twaalfduizend medewerkers in de zorg er precies gaan komen.


'Heel moeilijk'

Vooral GroenLinks en PvdA willen meer vastigheid. Ze zeggen zich zorgen te maken over de voortgang van de voornemens en zien daarom graag concretere plannen. Ze vroegen donderdag meteen opheldering over Schippers recente uitlating dat het "heel moeilijk wordt" om die belofte van het kabinet waar te maken.


Extra zorgpersoneel

De minister had geen zin “mee te doen aan dit feestje” en noemde het “een vervlakking van het politieke debat” dat ze hier al zo snel na haar aantreden uitleg over moest geven. Ook al omdat er pas vanaf 2012 geld is voor extra zorgpersoneel en dit de verantwoordelijkheid is van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.


“U kunt mij toch niet euvel duiden dat ik na 154 dagen als minister nog geen twaalfduizend extra verzorgenden aan de slag heb gekregen”, stelde Schippers. De bewindsvrouw gaf niet voor het eerst aan dat ze weliswaar geen blik met mensen kan opentrekken, maar dat ze, ook zonder aansporingen van onder meer GroenLinks en PvdA, alles op alles zet om deze belofte waar te maken. “Als ik zeg dat het lastig wordt, zie ik dat als een extra uitdaging.”


Belofte regeerakkoord

Voortman (GroenLinks) vroeg al eerder om afrekenbare doelen rond de komst van de extra verzorgenden. Zij vindt dat Schippers schimmig blijft over deze toezegging voor extra handen in de de zorg voor ouderen en gehandicapten. “Dit is een belangrijke belofte in het regeer- en gedoogakkoord: die extra verzorgenden moeten er echt komen. Ik wil het concreter maken en kunnen controleren. En als je er in 2012 mensen bij wil, moet je daar toch nu plannen voor gaan maken?”


Plan van aanpak

Het verzoek om een plan van aanpak met tussentijdse doelstellingen werd donderdag ook gesteund door CDA, SP, D66 en ChristenUnie. Dinsdag stemt de Tweede Kamer erover.


Bron: ANP