Inzet ongeschoolde thuiszorgers geen incident

op .

De inzet van ongeschoolde uitzendkrachten in de thuiszorg, die verpleegkundige taken verrichten waarvoor ze niet gekwalificeerd zijn, is geen incident. Beroepsvereniging voor zorgprofessionals V&VN krijg vaker signalen dat er verplegende taken worden uitgevoerd door medewerkers die dit niet mogen doen. Dat meldt EenVandaag die een dag eerder een reportage over dit item uitzond.

Inzet ongeschoolde thuiszorgers geen incidentDe inzet van ongeschoolde uitzendkrachten in de thuiszorg, die verpleegkundige taken verrichten waarvoor ze niet gekwalificeerd zijn, is geen incident. Beroepsvereniging voor zorgprofessionals V&VN krijg vaker signalen dat er verplegende taken worden uitgevoerd door medewerkers die dit niet mogen doen. Dat meldt EenVandaag die een dag eerder een reportage over dit item uitzond.
Bezuinigingen


De thuiszorgorganisaties zelf, verenigd in Actiz, vermoeden dat dit slechts incidenteel voorkomt en schrijven dit toe aan de jarenlange bezuinigingen op de thuiszorg. De politiek reageert geschrokken.
Wanbestuur

De bestuurder moet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de inzet van ongekwalificeerd personeel in de thuiszorg. Dat stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. "Voor het verrichten van medische handelingen moet zorgpersoneel een diploma hebben. Het inzetten van ongekwalificeerd personeel mag niet ongestraft blijven, omdat het kan leiden tot ernstige schade voor de patiënt. Wanneer een bestuurder ongekwalificeerd personeel inzet, moet die aansprakelijk worden gesteld voor het nemen van deze onverantwoorde risico's."
EenVandaag

In de uitzending van EenVandaag spreken onder anderen Monique Roede (V&VN), staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten, PVV-er Fleur Agema en Renske Leijten over de kwestie.


 


Bron: Skipr