NVvH komt met kwaliteitseisen chirurgen en ziekenhuizen

op .

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) wil dat chirurgen en ziekenhuizen aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Als binnen een jaar dit niveau niet is gehaald, moeten ze samenwerken of patiënten doorverwijzen.

NVvH komt met kwaliteitseisen chirurgen en ziekenhuizen


 


De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) wil dat chirurgen en ziekenhuizen aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Als binnen een jaar dit niveau niet is gehaald, moeten ze samenwerken of patiënten doorverwijzen.Ervaring

De NVvH wil dat er bij operaties onder meer medische teams worden ingezet met voldoende ervaring, de juiste apparatuur en dat elke instelling een minimaal aantal behandeling per jaar doet om voldoende routine en ervaring te krijgen. Zo gaan klinieken die behandelingen doen waar ze goed in zijn.
Specifieke eisen

Behalve algemene kwaliteitseisen komt de NVvH ook met specifieke eisen voor bepaalde chirurgische behandelingen. Bijvoorbeeld voor de ingrepen bij borst- darm-, en longkanker. Halverwege dit jaar komen er ook kwaliteitseisen voor de behandeling van een verwijde buikaorta, slokdarm-, alvleessklier- en leverkanker.
Registratiesysteem

De NVvH houdt de kwaliteit constant in de gaten en komt daarom voor een aantal ingrepen met een registratiesysteem. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen, ziekenhuizen en verzekeraars.
Verheugd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is verheugd over het initiatief. Het formuleren van normen maakt de kwaliteit van chirurgische zorg inzichtelijk en daarmee toetsbaar voor de beroepsgroep, voor het bestuur van het ziekenhuis en voor de inspectie, aldus de IGZ.
Bron: Skipr