Schippers zet rem op marktwerking ziekenhuizen

op .

Minister Schippers wil tot 2015 de marktwerking in ziekenhuizen verminderen, zo staat in een notitie van het departement over haar plan.

Schippers zet rem op marktwerking ziekenhuizenMinister Schippers wil tot 2015 de marktwerking in ziekenhuizen verminderen, zo staat in een notitie van het departement over haar plan.
Grens

Dit schreef het NRC Handelsblad maandagmiddag. De minister wil dat ziekenhuizen tot 2015 niet meer uitgeven dan een door de overheid bepaald bedrag. En aan de vergoeding van behandelingen waarvan de prijzen de afgelopen jaren zijn vrijgegeven, wil zij alsnog een grens stellen.
Fel tegenstander

Dit is opvallend omdat ze altijd een fel tegenstander was van een dergelijke invloed van de overheid Gezien ‘de majeure impact' en ‘risico's' van verdere liberalisering zet Schippers nu echter ‘een tijdelijke stap terug in termen van concurrentie', zo staat in de notitie. Het risico van doorgaan met liberalisering is volgens haar een voortdurende groei van de overheidsuitgaven aan gezondheidszorg. 
Prestatie

Schippers wil dat ziekenhuizen in 2015 geen vaste bedragen meer krijgen. Zij ontvangen dan niet langer een vergoeding voor bijvoorbeeld het aantal ligdagen per patiënt, maar worden dan beloond naar prestatie. Zorgverzekeraars moeten daarin een hoofdrol spelen. De overheid gaat hen zorgverzekeraars verder stimuleren goede zorg zo efficiënt en goedkoop mogelijk bij zorginstellingen in te kopen.