ActiZ is boos over 'onjuiste informatie' bonden

op .

Branchevereniging ActiZ beticht de vakbonden van het verspreiden van onjuiste informatie over de nieuwe cao voor de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Die “onjuiste informatie” leidt volgens ActiZ tot een negatieve beeldvorming en is schadelijk voor de zorgsector.ActiZ is boos over ‘onjuiste informatie’ bonden


Branchevereniging ActiZ beticht de vakbonden van het verspreiden van onjuiste informatie over de nieuwe cao voor de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Die “onjuiste informatie” leidt volgens ActiZ tot een negatieve beeldvorming en is schadelijk voor de zorgsector.

Overeenstemming

In een persbericht laat ActiZ weten dat het slepende conflict tussen werkgevers en bonden gaat over de hoogte van het salaris, en niet over scholing en leeftijdsuren, zoals de bonden beweren. Tijdens de laatste onderhandelingsronde zijn de werkgeversorganisaties ActiZ en BTN en de vakbonden het nagenoeg eens geworden over een aantal eerdere geschilpunten, zoals het vervangen van het leeftijdsverlof door een ‘persoonlijk levensfase budget’. Punt van discussie is nog of werknemers mogen kiezen hoe zij dit budget inzetten, in vrije uren, voor de levensloopregeling of in geld. De werkgevers willen dat werknemers daarin zelf kunnen kiezen. Ook op gebied van werkgelegenheids- en scholingsafspraken zijn de partijen het eens.

Looneis

Het belangrijkste overgebleven geschilpunt is de looneis van de bonden. ActiZ en BTN hebben een salarisbod gedaan van 2,5 procent voor de komende twee jaar. De vakbonden eisen 3,5 procent, hetgeen de werkgevers vinden niet realistisch vinden. De bonden hebben volgens ActiZ werknemers en de Tweede Kamer vorige week bestookt met onjuiste informatie. “Dit heeft zelfs geleid tot een spoeddebat in de Kamer”, klaagt ActiZ. “Het mag niet zo zijn dat onjuiste informatie de beeldvorming en beleidsvorming beïnvloedt. Zeker niet nu het regeerakkoord extra middelen belooft om meer medewerkers in de zorg aan te trekken. Een aperte onjuistheid als de uitspraak dat werknemers hun eigen scholing moeten betalen is dan ook zeer kwalijk.”


 


Bron:  Skipr