Bemiddeling ZZP-ers in AWBZ niet meer mogelijk

op .

Bemiddelingsbureaus in de zorg zijn feitelijk werkgevers, is formeel vastgesteld door de ministeries van VWS en Financiën.

Bemiddeling ZZP-ers in AWBZ niet meer mogelijk

Bemiddelingsbureaus in de zorg zijn feitelijk werkgevers, is formeel vastgesteld door de ministeries van VWS en Financiën. Dat betekent dat ZZP-ers  binnen de AWBZ niet kunnen worden bemiddeld door bemiddelingsbureaus. Dat meldt brancheorganisatie van zorgondernemers ActiZ.

Strijd met wet

Met de bevestiging van de ministeries krijg de uitspraak van de rechter in de kort gedingen die ActiZ in 2009 aanspande tegen de staat concrete navolging. De rechter bepaalde toen dat de constructie tussen bemiddelingsbureaus en ZZP’ers in strijd is met de wet.

Geen zorgorganisaties

In 2009 heeft de rechter geconstateerd dat bemiddelingsbureaus geen zorgorganisaties zijn, geen WTZ-toelating als zorgorganisatie mogen hebben en dus ook geen contracten kunnen afsluiten met zorgkantoren. Wil een bemiddelingsbureau zich gedragen als zorgorganisatie, dan moet hij zich omvormen tot zorgorganisatie en aan alle bijbehorende kwaliteitseisen voldoen. In dat geval moet de organisatie de ZZP’ers in dienst nemen, en loonbelasting en sociale premies afdragen.

Oneerlijke concurrentie

ActiZ was al lange tijd tegenstander van allerlei constructies waarmee bemiddelingsbureaus op grote schaal ZZP’ers konden inzetten in de zorg. In de AWBZ-zorg was daar in 2009 ongeveer 200 miljoen euro mee gemoeid, stelt ActiZ. ActiZ had met name bezwaar tegen de oneerlijke concurrentie die deze constructies met zich meebrachten, evenals een ongelijk speelveld tussen reguliere zorgaanbieders en bemiddelingsbureaus dat in stand werd gehouden door de overheid.